Grootmeester J32 2023

Afdeling 11.  Friesland’96

Grootmeester vanuit Marche. J32

Taeke Fraterman te St. Nicolaasga.

Grootmeester worden over een jonge duivenvlucht van in totaal 10556 duiven die door 453 liefhebbers waren ingezet, gebeurt je niet iedere week. Vooral bij Taeke is het wel enigszins bijzonder. Enige jaren geleden was Taeke gestopt met de sport om eerst pas in 2022 de draad weer op te pakken en een nieuwe start te maken. Nu dus grootmeester geworden en dat geeft hem een enorme boost om op de ingeslagen weg voort te gaan. 

Op de vraag sinds wanneer Taeke duiven heeft, moest hij het juiste antwoord schuldig blijven. Van huis uit waren er vroeger sierduiven hetgeen van lieverlee rond de 80-jaren van de vorige eeuw overging in het houden van postduiven. Taeke is lid bij PV Douwenocht te St. Nicolaasga.

Hij korfde voor deze vlucht 27 jonge duiven in waarvan zich er 26 prijsden,  hetgeen goed was voor een totale hok score van 653,341 punten. 

Taeke heeft 10 vliegkoppels, 14 kweekkoppels en jaarlijks 40 jonge duiven waarvan er nu nog 30 over zijn. De duiven stammen af van die van Marcel Sangers, Gerard Koopman en Ronald Fokkinga te Harkema. Er is een tuinhok met vijf afdelingen. Met de oude duiven wordt het totale weduwschap gespeeld en de jonge duiven zitten tot nu toe gewoon op hun schapje. Ingaande deze week komt daar verandering is, Taeke was tijdens mijn telefonisch onderhoud met hem reeds druk doende veranderingen aan te brengen om met ingang van deze week de jonge duiven op de deur te spelen. Teake gebruikt het voer en het systeem van Embregts-Theunis. Hij gebruikt snoepzaad als bijvoeder. Na de vlucht wordt afwisselend gebruik gemaakt van een kruidenelixer en natuurproducten alsmede van BS en 4 in 1 van Belgica de Weerd. De speciale emmer jonge duiven mix van Koopman is ook altijd voorhanden. Wekelijks gaan de duiven in bad, in het water zit dan altijd allicine of badzout van Vydex. De duiven trainen éénmaal daags en die training vangt pas op maandag weer aan. De algehele conditie van de duiven houdt Taeke zelf nauwlettend in de gaten. De jonge duiven werden voor aanvang van het seizoen 4 keer op geleerd tot een maximale afstand van 40 km. De duiven zijn verduisterd en worden nu bijgelicht. Op de afdeling van de jonge duiven lag tot nu toe stro op de vloer. Deze week wordt dat verwijderd omdat de duiven op de deur gespeeld gaan worden en het rommelen in die stro van de jongen belemmerend werkt op de trainingsduur van de jonge duiven. Als het weer het toelaat wordt er één- zo nodig tweemaal midweeks met de duiven gereden voor een lapvluchtje.

Wout de Vries

Reacties zijn gesloten.